Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Abilify Maintena 960 mg ingår i högkostnadsskyddet

Abilify Maintena i styrkan 960 mg (aripiprazol) för behandling av schizofreni hos vuxna ingår i högkostnadsskyddet.

Abilify Maintena är en långtidsverkande injektion (depotberedning) som innehåller den verksamma substansen aripiprazol. Läkemedlet är avsett att användas till vuxna patienter med schizofreni som har tolererat och fått effekt av aripiprazol som tas via munnen.

Den aktuella styrkan 960 mg ges en gång varannan månad. Abilify Maintena finns sedan tidigare tillgänglig inom högkostnadsskyddet i styrkan 400 mg som ges en gång per månad.

TLV bedömer att relevant jämförelsealternativ till Abilify Maintena 960 mg är Abilify Maintena 400 mg. TLV bedömer att effekten och säkerheten är jämförbar mellan Abilify Maintena 960 mg och jämförelsealternativet.

Mot denna bakgrund baseras TLV:s hälsoekonomiska bedömning på en kostnadsjämförelse. TLV:s kostnadsjämförelse visar att behandlingskostnaden för behandling med Abilify Maintena 960 mg är lägre än behandlingskostnaden för, Abilify Maintena 400 mg. TLV bedömer därför att kostnaden för behandling med Abilify Maintena 960 mg är rimlig.

Mot bakgrund av detta beslutar TLV att Abilify Maintena i styrkan 960 mg ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 12 juli 2024.

Sidinformation


Publicerad
11 juli 2024